Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): wat is het? En wat betekent het voor jou?

De afgelopen jaren is er veel veranderd in duurzaamheidsland met de introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe norm zet de standaard voor duurzaamheidsverslaglegging en dwingt bedrijven om transparanter te zijn over hun impact op mens en milieu. In deze blog willen we je meenemen in wat de CSRD precies inhoudt, welke verplichtingen bedrijven hebben, en hoe Censo je kan helpen om aan deze nieuwe eisen te voldoen.

Roy (2)
Sales director CSRD
Roy
Censo Campaign 2024 7

Wat is de CSRD en wanneer moet jouw bedrijf voldoen?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese wet die bedrijven verplicht om transparant te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Vanaf 2025 moeten bedrijven die onder de CSRD vallen, beginnen met het rapporteren over 2024. Dit betekent dat ze per 1 januari 2025 klaar moeten zijn om data te verzamelen. De verwachting is dat ongeveer 3.000 tot 6.000 bedrijven in Nederland rechtstreeks CSRD-plichtig zijn, zoals vastgelegd door de SER.

Ook MKB bedrijven krijgen met de CSRD te maken

Niet alleen grote bedrijven, maar ook veel mkb-bedrijven zullen met de CSRD te maken krijgen. Een kleine groep beursgenoteerde mkb-bedrijven moet voldoen aan de LSME-standaard (Large Small and Medium Enterprises). Voor de meeste mkb-bedrijven is echter de VSME-standaard ontwikkeld. Naar schatting zullen zo’n 103.000 Nederlandse mkb-bedrijven indirect vragen krijgen van grotere CSRD-plichtige bedrijven in hun keten. De VSME-standaard, die in oktober/november definitief wordt vastgesteld en vanaf januari beschikbaar is, biedt deze bedrijven een vereenvoudigde manier om te voldoen aan de verwachte rapportage-eisen.

 

 

Criteria voor CSRD-plichtige bedrijven

Bedrijven zijn verplicht om te voldoen aan de CSRD als ze aan twee van de volgende drie criteria voldoen:

  1. Aantal werknemers: Bedrijven met meer dan 250 werknemers.
  2. Omzet: Een jaaromzet van meer dan 40 miljoen euro.
  3. Balanswaarde: Een balanswaarde van meer dan 20 miljoen euro.

Daarnaast vallen alle beursgenoteerde bedrijven, ongeacht hun grootte, onder de CSRD. Deze verplichting geldt vanaf het boekjaar 2024, wat betekent dat bedrijven vanaf 2025 data moeten rapporteren over 2024.

De CSRD is erop gericht om de kwaliteit en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsinformatie te verbeteren. Bedrijven moeten rapporteren volgens de Europese Standaarden voor Duurzaamheidsrapportage (ESRS), ontwikkeld door de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG). Deze standaarden bepalen welke ESG-thema’s (Environmental, Social, Governance) moeten worden opgenomen en bieden duidelijke richtlijnen voor rapportage. Dit zorgt ervoor dat stakeholders, van investeerders tot klanten, beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Dubbele Materialiteit

Een belangrijk onderdeel van de CSRD is het concept van dubbele materialiteit. Dit betekent dat bedrijven zowel moeten rapporteren over hoe zij beïnvloed worden door duurzaamheidsfactoren (bijvoorbeeld klimaatverandering) als over hoe hun activiteiten impact hebben op het milieu en de samenleving. Dit vereist een diepgaande Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA), die helpt om relevante thema's te identificeren en vast te leggen.

Verplichte Assurance en Implementatieplanning

De CSRD schrijft voor dat bedrijven hun duurzaamheidsinformatie laten verifiëren door een externe partij, die een beperkte mate van assurance geeft over de nauwkeurigheid van de gegevens. Hoewel deze verplichting in de beginfase beperkt blijft, zal in de toekomst een volledig assurance-niveau worden geëist.

De implementatie van de CSRD wordt gefaseerd ingevoerd:

  • Grote beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2025 rapporteren over 2024.
  • Andere grote bedrijven rapporteren vanaf 2026.
  • Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten vanaf 2027 voldoen, met rapportages over 2026.

Impact op de Supply Chain en technologische ondersteuning

De CSRD heeft ook aanzienlijke impact op de toeleveringsketen. Bedrijven die zelf niet direct onder de CSRD vallen, zullen toch moeten anticiperen op vragen van CSRD-plichtige klanten over hun duurzaamheidspraktijken. Voor veel bedrijven zal het gebruik van technologische oplossingen, zoals datamanagement tools, essentieel zijn om ESG-data te verzamelen en rapporteren. Ecocharting, de tool die wij bij Censo gebruiken, biedt ondersteuning bij het organiseren van gegevens, en helpt bij de naleving van de CSRD.

De aanpak van Censo

Bij Censo begrijpen we dat zowel grote als mkb-bedrijven ondersteuning nodig hebben bij deze nieuwe verplichtingen. Daarom bieden we een aanpak die afgestemd is op de specifieke behoeften van beide groepen:

  1. Voor CSRD-plichtige bedrijven: We hebben een modulaire aanpak ontwikkeld die bestaat uit vier stappen:
    1. CSRD Kickstart
    2. CSRD Data Ready
    3. CSRD Ready to Report
    4. CSRD Report

Deze modulaire opzet maakt het mogelijk om stap voor stap te werken aan volledige CSRD-compliance, zodat het proces overzichtelijk en beheersbaar blijft.

  1. Voor mkb-bedrijven met de VSME: Voor bedrijven die indirect te maken krijgen met de CSRD, bieden we een aangepaste aanpak die zich richt op de VSME-standaard. Hiermee kun je jouw organisatie voorbereiden op de vragen en eisen van CSRD-plichtige klanten, zonder dat je de volledige last van de CSRD op je schouders hoeft te dragen.

Met deze benadering helpt Censo je om eenvoudig en pragmatisch te voldoen aan de benodigde duurzaamheidsrapportages, ongeacht de specifieke verplichtingen van jouw organisatie.

Wil je meer weten over onze modulaire aanpak voor de CSRD of over de ondersteuning voor mkb-bedrijven met de VSME? Neem contact met ons op en ontdek hoe onze experts jouw bedrijf kunnen helpen om duurzaamheidsrapportages helder en haalbaar te maken.