Wat we voor jou kunnen betekenen

Wanneer interessant?

Door netcongestie is het vaak niet mogelijk om op korte termijn een hoger gecontracteerd vermogen bij de netbeheerder aan te vragen. Wanneer alternatieven, zoals het gebruik van batterijen op een eigen aansluiting, geen oplossing bieden, kan het een optie zijn om vermogen te delen met de buren! 

Haalbaarheids
onderzoek

Bij Censo bekijken we hoeveel energie jij en je buren nu en in de toekomst nodig hebben. We schakelen met de netbeheerder om de mogelijkheden duidelijk te maken op basis van het netwerk en het gecontracteerde vermogen. Indien nodig betrekken we ook gedeelde duurzame oplossingen zoals batterijen, zonnepanelen en laadpalen, inclusief de bijbehorende business case. 

Hoe werkt het?

Het opzetten van een energy hub vraagt om zorgvuldige planning. Censo kan je zowel tijdens het proces als op technisch gebied ondersteunen.

1. Verkenning: Is er flexibel vermogen beschikbaar? 
2. Ontwerpen van de oplossing
3. Akkoord van de netbeheerder
4. Oprichten van een exploitatiebedrijf en financiering
5. Realisatie en aansturing 

Slimme sturing

De flexibele assets (batterijen, zonnepanelen en laadpalen) worden real-time slim aangestuurd, zodat het gecontracteerde vermogen niet wordt overschreden. Bij extra ruimte kan er bovendien op prijsprikkels worden ingespeeld. Censo biedt altijd een passend contract met vaste prijzen, dynamische prijzen, of handel op de onbalansmarkt. 

Image001 (1)

Groeien ondanks netcongestie 

Niets is zo frustrerend als willen verduurzamen of groeien met je bedrijf, maar er is geen extra vermogen beschikbaar. Slimme sturing, zonnepanelen, en batterijen kunnen vaak al een groot deel van de energiebehoefte dekken, maar soms is dit niet voldoende. In dat geval is het verstandig om te overwegen of een capaciteitsbeperkend contract (CBC) of het oprichten van een energy hub met je "energieburen" een optie is. Censo helpt je graag om te bepalen wat het beste bij jouw bedrijf past. De juiste keuze hangt af van vele factoren en is voor elk bedrijf anders.

Dit is onze aanpak

We volgen vier stappen om een energy hub op te zetten. 

Verkenning

We onderzoeken of er ruimte is om een energy hub op jouw terrein op te richten. Met behulp van de Censo meetspecialisten en ons Censo Energy hub-platform hebben we binnen enkele weken duidelijk wat het flexibele vermogen op jouw terrein is, welke buren dit vermogen kunnen delen, en de mogelijke business case.

Ontwerpen van de oplossing

Onder leiding van een Censo-projectmanager werken we de details uit. We maken afspraken over de verdeling van het beschikbare vermogen en werken de technische oplossing verder uit met onze experts op het gebied van batterijen, zonnepanelen en laadpalen. Het plan wordt vervolgens ter goedkeuring aan de netbeheerder voorgelegd.

Oprichten exploitatiebedrijf en financiering

We richten een nieuwe juridische entiteit (de joint-venture) op om het gecontracteerde vermogen van de energy hub te beheren. Deze entiteit zal de flexibele assets aansturen voor zowel vermogen als financiële optimalisatie. In deze fase worden ook eventuele gezamenlijke assets aangeschaft.

Realisatie en aansturing

In deze fase installeren we de gezamenlijke assets, maken ze aanstuurbaar, passen energiecontracten aan waar nodig, en implementeren we verrekenmechanismen. Daarna kan de operatie van start! 

Stan
Stan Geelen, Duurzaamheidsconsultant

“Samen sneller verduurzamen!”

Contact

Actueel

Curtailment en slimme sturing: bespaar kosten en beperk de impact op het stroomnet

Verduurzamen? Verlaag je investering met de ISDE-regeling

Cushman & Wakefield kiest voor slim laden met Censo