Energiebesparingsstrategie in vier stappen
Scan van jouw locatie
Onze duurzaamheidsconsultant komt bij je langs om een energiescan uit te voeren. We maken foto's van jouw verwarming, verlichting en meet- en regelapparatuur. We inventariseren de voor jou geldende verplichte maatregelen. En we doen meer. We inventariseren ook alle maatregelen die niet verplicht zijn, maar wel een voordeel bieden.
Inzicht in je data
We zorgen ervoor dat jouw verbruiksdata inzichtelijk worden in je eigen portal Censo.live. Onze duurzaamheidsconsultant analyseert jouw verbruiksdata. Verbruiksbesparingen die op basis van de data naar voren komen, nemen we mee in ons actieplan.
Actieplan en Informatieplicht
De geïnventariseerde maatregelen en de verbruiksbesparingen op basis van de data, maken we inzichtelijk in jouw portal: dit is jouw actieplan. De verplichte maatregelen melden we af bij het RVO, zodat je voldoet aan de Informatieplicht.
In de portal wordt elke actie beschreven met een foto, een begeleidende tekst en we noemen de besparing, investering en terugverdientijd. Elke actie kan door jou worden ingepland, afgewezen of uitgevoerd.
Aan de slag!
Er wordt een afspraak ingepland met jouw klantadviseur. Hij of zij maakt je wegwijs in jouw portal. Samen bepaal je welke acties je de komende 12 maanden gaat nemen. En we bespreken waar wij jou bij kunnen helpen.
Samen verduurzamen: wetgeving en regels
Aan welke wetten moet jouw bedrijf voldoen? We helpen je graag.
Energiebesparingsplicht
Vanaf 1 januari 2024 is de Energiebesparingsplicht onderdeel van de Omgevingswet. Bedrijven moeten verplicht energie besparen door alle relevante maatregelen uit te voeren die een terugverdientijd van vijf jaar of minder hebben.
Daarnaast is sinds 1 juli 2023 de verplichting van kracht om maatregelen te nemen die de CO2-uitstoot verminderen, zolang deze binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Dit omvat onder andere het opwekken van hernieuwbare energie en het overstappen naar energiebronnen met een lagere CO2-uitstoot. Deze maatregelen zijn opgenomen in de Erkende Maatregelen lijst (EML), die momenteel meer dan honderd maatregelen bevat, verdeeld over de onderwerpen gebouwen, faciliteiten en processen.
Informatieplicht
De Energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (of het equivalent daarvan) verbruiken. Heb je een energiebesparingsplicht? Dan moet je daar eens in de vier jaar over rapporteren via de zogeheten Informatieplicht.
Onderzoeksplicht
Voor bepaalde sectoren geldt aanvullend een Onderzoeksplicht. Deze verplichting geldt voor locaties die jaarlijks meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas (of equivalent) verbruiken.
Ben je ook EED-plichtig of heb je een Energielabel voor je gebouw nodig? We helpen je graag. Lees hierover meer op de pagina over EED en Energielabels.
Waarom kiezen voor de Energiebesparingsstrategie?
Meer weten? Wij helpen je graag.