Wat is netcongestie en wat gebeurt er in Nederland?

Netcongestie betekent dat er tijdelijk geen capaciteit beschikbaar is op het elektriciteitsnet om nieuwe aanvragen voor transport van stroom te honoreren. Simpel gezegd: het net is vol. Er is geen ruimte om nieuwe bedrijven aan te sluiten of extra vermogen te leveren aan bestaande aansluitingen.

Waar dit vroeger vooral een toekomstprobleem leek, is het inmiddels harde realiteit voor duizenden ondernemers. In veel gebieden van Nederland moeten bedrijven letterlijk in de rij staan om gebruik te mogen maken van het elektriciteitsnet. De file op het net groeit snel – en dit heeft directe gevolgen voor de groei, verduurzaming en innovatiekracht van ondernemend Nederland.

Censo Profielfoto's Dd. 20 En 23 9 2024 LR 32
Algemeen Directeur
Michiel
Pexels Sonny Vermeer 505472791 17585209

Het elektriciteitsnet uitgelegd:

Wat is het verschil tussen het hoogspanningsnet (Tennet) en mijn regionale netbeheerder zoals Enexis, Liander en Stedin?

We gebruiken het elektriciteitsnet om elektriciteit te transporteren van waar het wordt opgewekt (bijvoorbeeld wind op zee) naar huishoudens en bedrijven waar de elektriciteit gebruikt wordt. Vaak gaat dit over lange afstanden. Tennet is in Nederland verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet (110kV en meer). Dit net wordt gebruikt om elektriciteit over lange afstanden te transporteren  de snelweg van het Nederlandse elektriciteitsnet. De regionale netbeheerders zoals Stedin, Enexis, Liander kun je zien als de provinciale N-weg die de stroom verder brengt tot aan jouw wijk of oprit. Daarna gaat het via lokale wegen (laagspanningsnet) naar jouw bedrijf waar de elektriciteit wordt gebruikt.

Er moet ruimte zijn op zowel de snelweg (hoogspanning) als de provinciale weg (regionale netbeheerder) om van A naar B te komen.  Op de capaciteitskaart hiernaast kun je zien of er file op de snelweg of de provinciale weg is van of naar jouw locatie!

Bekijk de interactieve kaart hier!

Wat betekent netcongestie voor jou als ondernemer?

De gevolgen van netcongestie zijn groot. Bedrijven die willen uitbreiden, verduurzamen of elektrificeren lopen vast. En dat voelt als rijden met de handrem erop.

Dit zijn de meest voorkomende knelpunten:

  • Geen ruimte voor nieuwe aansluitingen – Nieuwe locaties kunnen niet worden aangesloten of moeten jaren wachten.
  • Beperkt terugleveren – Ondernemers met zonnepanelen of andere opwekkers kunnen hun energie niet (volledig) terugleveren aan het net.
  • Wachten op zwaardere aansluiting – Bedrijven die willen overstappen naar elektrisch rijden of elektrisch produceren krijgen geen groen licht.
  • Vertraagde verduurzaming – Plannen voor CO₂-reductie of elektrificatie worden uitgesteld of zelfs afgeblazen.
  • Financiële risico’s – Geen aansluiting betekent vaak ook geen omzetgroei. En investeringen in verduurzaming kunnen hun rendement verliezen.

Kortom: netcongestie is geen technisch probleem meer, maar een strategisch ondernemersvraagstuk.

Welke subsidies zijn er beschikbaar?

Subsidies kunnen je helpen om sneller te verduurzamen én minder afhankelijk te worden van netcapaciteit. Enkele belangrijke regelingen:

SPRILA-subsidie

Deze regeling stimuleert spitsbelastingreductie bij grootverbruikers. Het doel: piekbelasting verminderen door flexibeler verbruik. Ondernemers kunnen subsidie krijgen als ze stroomverbruik tijdelijk verminderen tijdens drukke momenten op het net.

Lees hier meer over de SPRILA-subsidie in 2025.

FLEX-E subsidie

Speciaal bedoeld voor innovatieve oplossingen rondom energieopslag en slim gebruik van netcapaciteit. Denk aan batterijen, load managementsystemen of slimme sturing van je energieverbruik.

Meer informatie lees je in ons artikel over de FLEX-E subsidie.

Flex-scan (regio Rotterdam)

In Rotterdam kunnen bedrijven een gratis Flex-scan aanvragen. Daarmee krijg je inzicht in waar je flexibiliteit zit: waar kun je schuiven in verbruik, hoe benut je opwek beter en waar liggen je grootste kansen om netcapaciteit slim te gebruiken?

Een concreet, snel en waardevol instrument voor ondernemers in deze regio.

Wat kun je zélf doen?

Gelukkig zijn er manieren om als ondernemer wél in beweging te blijven. Denk hierbij aan proactief handelen, het samenwerken met andere ondernemers, de juiste subsidies aanvragen of het uitvoeren van een energiescan.

In onze voorgaande blog leggen we uit hoe je als ondernemer kunt omgaan met netcongestie.

In actie komen? Censo helpt je verder

Netcongestie is ingewikkeld. Maar je hoeft het niet alleen te doen.

Bij Censo helpen we ondernemers dagelijks om het maximale te halen uit hun energie, ook als het net ‘vol’ is. Van energiescans en subsidieaanvragen tot slimme plannen voor flexibiliteit of samenwerking op bedrijventerreinen: wij staan naast je met een pragmatische en professionele aanpak.

Benieuwd wat er voor jouw bedrijf mogelijk is? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat jouw ambities niet vastlopen in de file op het net.

👉 Plan een gratis adviesgesprek in of bel ons direct.

Censo Profielfoto's Dd. 20 En 23 9 2024 LR 32
We helpen je graag op weg.

Neem contact op met Michiel!

Kom in contact met Michiel