Netcongestie: Wat is het en hoe kun je hier als ondernemer mee omgaan?
De energietransitie is in volle gang en de vraag naar elektriciteit groeit explosief. Steeds meer bedrijven schakelen over op duurzame energie of elektrische voertuigen. Maar deze snelle ontwikkeling brengt een groot probleem met zich mee: netcongestie. Dit betekent dat het elektriciteitsnet op bepaalde momenten te vol raakt, waardoor er beperkingen ontstaan in het afnemen en terugleveren van stroom.
Wat betekent dit voor jouw onderneming? En vooral: welke slimme oplossingen zijn er? In dit blog duiken we dieper in het onderwerp netcongestie en laten we zien hoe je hiermee om kunt gaan.


Wat is netcongestie precies?
Netcongestie treedt op wanneer de vraag naar of het aanbod van elektriciteit op een bepaald moment de capaciteit van het stroomnet overschrijdt. Vergelijk het met een snelweg: als er te veel verkeer tegelijk rijdt, ontstaat er file. Op het elektriciteitsnet werkt dit hetzelfde. Dit probleem speelt vooral in gebieden met veel bedrijvigheid en duurzame energieprojecten.
De belangrijkste oorzaken van netcongestie zijn:
Toenemende elektrificatie: Steeds meer bedrijven stappen over op elektrische voertuigen, warmtepompen en energie-intensieve productieprocessen.
Groei van duurzame energie: Zonnepanelen en windturbines wekken energie op, maar deze kan niet altijd efficiënt het net op.
Beperkte netwerkcapaciteit: Het elektriciteitsnet in Nederland is op veel plekken niet ontworpen voor de huidige piekbelasting.
De gevolgen van netcongestie voor ondernemers
Voor ondernemers kan netcongestie aanzienlijke gevolgen hebben:
- Vertraagde aansluiting of uitbreiding: Nieuwe of groeiende bedrijven kunnen niet altijd direct een stroomaansluiting krijgen of uitbreiden.
- Beperkingen op teruglevering: Heeft u zonnepanelen? Dan kan het zijn dat je niet altijd jouw opgewekte stroom kunt terugleveren.
- Hogere energiekosten: Netbeheerders kosten stijgen en blijven naar verwachting voorlopig verder stijgen.
- Vertraging in verduurzaming: Bedrijven die willen overstappen op elektrische vrachtwagens of warmtepompen, lopen tegen netwerkbeperkingen aan waardoor de duurzame oplossing minder aantrekkelijk wordt.

Oplossingen voor netcongestie
Hoewel netcongestie op dit moment een groot probleem is, wordt er hard gewerkt aan oplossingen. Je hebt als ondernemer momenteel drie opties:
- Zelf achter de meter aan de slag gaan: Processen optimaliseren, slim sturen met je zonnepanelen, batterijoplossingen, slimme laadoplossingen en load balancing.
- Samen met netbeheerder aan de slag: Samen met een adviseur in overleg bij de netbeheerder voor andere opties voor je gecontracteerd vermogen zoals het verschuiven van vermogen, het administratief samenvoegen van aansluitingen en cable pooling.
- Samen met de buren en de netbeheerder aan de slag: Je gecontracteerd vermogen delen met je (energie)buren in een zogenaamde energy hub.
Als ondernemer is het belangrijk om niet af te wachten, maar juist proactief naar oplossingen te zoeken. Ben je benieuwd hoe je kunt groeien ondanks netcongestie en welke oplossing het beste past bij jouw organisatie? Neem contact met ons op!
Veelgestelde vragen over netcongestie (FAQ)
1. Kan mijn bedrijf nog een nieuwe stroomaansluiting krijgen? Dat hangt af van de locatie. In sommige regio’s is de netcapaciteit vol. Neem contact op met je netbeheerder om de mogelijkheden te bespreken.
2. Wat gebeurt er als mijn zonnepanelen niet kunnen terugleveren? Je kunt overwegen om batterijen te gebruiken of uw energieverbruik beter af te stemmen op de momenten dat u opwekt.
3. Hoe kan ik kosten besparen ondanks netcongestie? Door slimme sturing toe te passen op zonnepanelen, batterijen, warmtepompen en of laadpalen kun je jouw energiekosten optimaliseren. Wil je hier meer over lezen? Ontdek onze andere blogs over netcongestie.
4. Wordt het probleem van netcongestie opgelost? Op lange termijn wordt het elektriciteitsnet uitgebreid, maar ondernemers moeten nu al op zoek naar flexibele oplossingen.

Netcongestie is een serieuze uitdaging, maar ook een kans om als ondernemer slimmer en duurzamer met energie om te gaan. Door flexibel energiegebruik, energieopslag, samenwerking en innovatieve technologieën kunt u de impact minimaliseren en zelfs profiteren van de energietransitie. Wacht niet af, maar neem actie om uw bedrijf toekomstbestendig te maken!
Hulp nodig?
Wilt je meer weten over hoe je als ondernemer met netcongestie kunt omgaan? Neem contact met ons op over de mogelijkheden.
